Lukovo Otočko

Lukovo Otočko je malo mjesto, 90 km južno od grada Rijeke. Ima otprilike 50 kuća, smještenih u prekrasnoj uvali s velikom plažom i najtoplijim morem u ovom dijelu Jadranskog mora. Nije na glavnoj prometnici, tako da nema buke automobila. Naše more je kristalno čisto i bistro, jer je najbliži industrijski grad udaljen 80 km. Idealno je za obiteljski ili romantični odmor zbog mira i tišine. U širokoj okolici Lukova zabranjen je ribolov velikim brodovima, te je naše podmorje prekrasno i nedirnuto. Mi smo mala, još turistički neotkrivena zelena oaza. Najbliža okolica, a i četiri obližnje lijepe i usamljene uvale s krasnim plažama, idealne su za sportski ribolov. Do njih je lako doći pješice za 10-15 minuta.

Od ostalih zanimljivosti preporučamo posjet malom etnografskom muzeju na našem poluotoku (5 min. hoda), posjet obližnjoj prapovijesnoj utvrdi na brdu Klis (15 min. hoda), ili pogledati poznate prapovijesne crteže na strmoj litici  (barkom 10 minuta plovidbe). U 20 km udaljenom gradu Senju, zanimljivo je pogledati muzej, kao i odlično sačuvanu srednjovjekovnu tvrđavu Nehaj, koja je ovaj kraj branila od turskih napada. Na manje od jedan sat vožnje automobilom od Lukova, u zaštićenom parku prirode, smješten je najviši planinarski dom u Hrvatskoj s meteorološkom postajom. Odatle, za lijepa vremena, puca pogled na cijelo Hrvatsko primorje, a i na najljepšu hrvatsku planinu – Velebit. U sklopu planinarskog doma je i botanički vrt . Ako vozite još pola sata prekrasnim šumovitom planinskom cestom, možete posjetiti i ( jedino u Hrvatskoj ) utočište za male medvjediće, koji su ostali bez majke i uživati gledajući njihovu veselu igru. Tu je i poznato svetište Majke božje od Krasna, čiji svećenik pravi svjetski poznatu rakiju, koju možete kušati i kupiti. Recept je njegova osobna tajna, a spravlja se od 17 vrsta raznih trava.

Kao jednodnevni izlet preporučamo i posjet Plitvičkim jezerima, svjetski poznatoj i zaštićenoj atrakciji  (od Lukova je udaljeno cca 130 km).

Dvadeset kilometara južnije od Lukova je jedini hrvatski fjord – Zavratnica.

Kontakt:

mob: 00385915233520

mob: 00385915003860

e-mail:

karita@lukovo.net

 

http://www.croatiaapartments.net/apartmani _hrvatska/apartmani_1343.htm